Сподели Тази Статия!

Най-вероятно всеки от вас се е опитвал да свали килограми през годините. Запитвали ли сте се обаче кой са най-ефикасните упражнения за светкавично отслабване.

Нека започнем с кралят на бързото отслабване.

1. Мъртвата Тяга натоварва почти всеки мускул в тялото, който може да си представите. Това е страхотно упражнение за бедрата и седалището, коремната мускулатура, раменете, горната и средна част на гърба, трапеца. Няма да се впускаме в подробности за видовете мъртва тяга, а само ще споменем, че това упражнение може да се изпълнява с различни видове фитнес оборудване – прав лост, дъмбели, трап бар, ластици, кабели и др. Най-лесният и удобен вариант за изпълнение на мъртвата тяга е с трап бар, но поради факта че повечето хора нямат достъп до този фитнес уред се спряхме на дъмбелите.
Начин на изпълнение на мъртва тяга с дъмбели – Вземете двойка дъмбели, за жените 10-12 кг. за мъжете 20-25 кг. тежест във всяка ръка (може да изберете и друга тежест, ако тази ви е много тежка или много лека). От изправена позиция с крака разтворени на широчина на раменете, плавно приклекнете назад и надолу все едно сядате на стол, докато бедрата ви са успоредни на земята. След това се изправете обратно в изходна позиция. По време на изпълнението бъдете сигурни, че стойката ви е изправена, погледът е насочен напред, кръстът ви е в неутрална позиция и коремната мускулатура е стегната (не гълтайте корема, това не е стегната коремна мускулатура и може да доведе до травми). Дишайте естествено без да задържате дишането.

2. Клекът е следващото много ефективно упражнение за стапяне на излишните килограми. Клекът наподобява мъртвата тяга и също може да се изпълнява с различен тип фитнес оборудване. Това е невероятно упражнение за предната и задната част на краката, дупето и коремната мускулатура.
Най-лесният вариант за изпълнение е с един дъмбел или друга подходяща за целта тежест (медицинска топка, пудовка или др.). Хванете тежеста в двете си ръце пред гърдите. Подобно на мъртвата тяга приклекнете плавно назад и надолу все едно сядате на стол. Краката са на широчина на раменете с пръсти леко сочещи навън. Дълбочината на клека варира в зависимост от човека като клек с бедра успоредни на земята се смята за стандартен вариант. Спазвайте всички правила за правилно изпълнение както при по-горното упражнение (изправена стойка, неутрален кръст, стегнат корем и правилно дишане).

3. Суинг с пудовка с две ръце е страхотно упражнения за изгаряне на мазнините, като в същото време натоварва основно задната част на бедрaта, кръста, седалището, коремната мускулатура, ръцете и рамения пояс. Ако нямате под ръка пудовка може да го изпълните и с един дъмбел, но трябва да имате безупречна техника. Хванете пудовката за дръжката с двете си ръце. Плавно започнете да правите махови движения с нея като в същото време приклякате. При приклякане избутайте седалището колкото можете по-назад като през това време пудовката трябва да се намира между краката ви и също да бъде изнесена максимално назад. При мах напред бързо и енергично изправете и стегнете цялото тяло като пудовката трябва да достигне не по-високо от нивото на доланат част на гърдите ви. Постепенно леко увеличете темпото на изпълнение като продължавате да правите махове. Дръжте кръста изправен, гръдният кош изпъчен напред и раменете в естествена позиция. Не се опитвайте да вдигнете тежеста с ръце, а по скоро я изтласкайте с краката и седалището си. Оттам идва и цялата сила и ефикасност на това упражнение.

4. Ходещи напади с дъмбели е едно от най-добрите упражнения за развиване на долната част на тялото. То развива мускулатурата на предната и задната част на краката и на седалището. Това упражнение изгаря невероятно много калории за кратко време. Държейки дъмбели с еднаква тежест в двете си ръце, направете средно голяма крачка напред с единият крак, след което приклекнете надолу. При това положение предният ви крак трябва да е в сгъната позиция на 90 градуса и коляното ви трябва да е в права линия с върховете на пръстите на стъпалото. Задният ви крак също е сгънат като задното коляно почти докосва земята. След това направете нова крачка напред със задния крак, изправете се и заемете изходна позиция. Продължавайте да правите крачки напред ходейки като редувате краката, ляв и десен. Стойката ви трябва да бъде максимално изправена.

5. Бърпи е петото стапящо мазнините упражнение. От стояща позиция приклекнете максимално ниско с длани докосващи земята. Бързо и енергично изтласкайте краката назад и заемете позиция за лицева упора. Върнете се обратно в предходната позиция на клек максимално бързо и отскочете нагоре високо. Това е едно повторение.