Това е една доста актуална тема, която важи както за хората, така и за животните.

Моите пациенти страдат от същите алергии както и хората, а често признаците се задълбочават във времето и лекарствата вместо да помагат престават да действат, поради факта, че организма свиква и има нужда от все по-силни химични субстанции. Не случайно много дерматолози предписват и хомеопатия като алтернатива, а какво да кажем за терапевтичните етерични масла?!

Алергията към домашните любимци е втората най-важна причина за алергии в цял свят според световната статистика. Половината от астматичните деца са алергични към котки и 40% алергични към кучета и едновременно с това към всички други домашни животни и птици, с които имат ежедневен контакт.

Обратното също е вярно! Както хората, така и домашните любимци могат да проявяват алергии и дори могат да бъдат алергични към хората и към собствениците си.
Въпреки че рядко са животозастрашаващи, алергиите при домашните любимци причиняват дискомфорт, стрес, провокират появата на други болести и намаляват имунитета.

Точно като хората, кучетата и котките могат да проявят алергични симптоми. Когато имунната им система започне да разпознава определени ежедневни вещества или алергени, като опасни тя реагира и със съответните реакции. Въпреки, че тези алергени са често срещани и са безвредни за животните, домашните любимци с алергии проявяват екстремни реакции към тях. Това е защитна реакция на организма най-често насочена срещу нормални до този момент вещества от бита.

Алергените могат да бъдат проблемни при вдишване, поглъщане или контакт с кожата на домашния любимец. Тъй като тялото им се опитва да се отърве от тези вещества, те се появят с различни кожни, храносмилателни и респираторни симптоми, като част от самоочистването, но често този процес продължава и се задълбочава. Тук няма да разглеждаме различните типове и причинители за това, защото написаното ще стане безкрайно дълго. Бих желала да обърна внимание, че дори и здрави животни, които никога не са имали проблеми могат изведнъж да проявят признаци на кожни раздразнения, сълзене, респираторни заболявания, различни видове стомашно-чревни симптоми и това да може се дължи на алергии.

Алергизираните животни често усложняват състоянието си с контаминирането на вторични бактериални или гъбични инфекции, които може да причинят косопад, струпей или крусти по кожата. Пак подчертавам, че е от изключителна важност е поставянето на точна диагноза, а не правенето на изводи само по определени признаци. Понякога това изисква повече време и необходим брой изследвания често хистологични.

За жалост домашните животни страдат от същите алергии, както и хората. Лечението им изисква първо точно и ясна диагноза и отхвърлянето на инфекциозни и вирусни заболявания, при които алергията може да е само симптом. Един път доказан първоизточника, лечението трябва да е комплексно и да обхване цялостния начин на живот – храна, вода, хигиена и др.

В тази борба огромна роля имат етеричните масла, които са доказани с ползите за здравето (специфични според вида на животното или птицата) и могат да подобрят състоянието им. Много е важно да са точно подбрани и в оптимална доза, за да има ефект от третирането им с тях – лавандула, гераниум, чаеното дърво, тамян и лайка са само част от тях с доказано ползотворен ефект. Не случайно и много козметични продукти ги използват, но често са комбинирани с химични субстанции, които от своя страна намаляват положителните свойства на етеричните масла.

За жалост много хора и най-вече деца също развиват алергии към домашните животни и птици.

Често признаците са:

 • Кихане и болки в синусите
 • Кашляне, последвано от затруднено дишане
 • Кожни обриви по цялото тяло
 • Подути, сълзящи очи, често предизвикващи парене или болка
 • Стягане в гърдите поради нарушено дишане и лош сън
 • Макар и рядко влошено общо състояние.

Добрата новина е, че състоянието може да се подобри с времето. При децата се израства, а при възрастните с укрепване на имунитета, се подобрява и общото им състояние и устойчивост. Освен многото лекарства и препарати, които се изписват при това страдание, хората могат да се подобрят като спазват някой общи правила на живот.

 1. Опитайте се животните да не спят в една стая със собствениците си, колкото и да ви е трудно това отделете ги.
 2. Жилището трябва да е винаги добре проветрено и вентилирано.
 3. Домашното животинче трябва да се къпе поне веднъж на седмица.
 4. При наличие на алергия на даден член от семейството е добре да се ограничи достъпа на животното до легла, столове, дивани и др.
 5. Винаги трябва да се полагат грижи за кожата на домашния любимец. Да се следи да не се инфектира и да е чиста. Храненето трябва да е правилно и балансирано с необходимите допълнителни добавки, който да подпомагат здравето му.
 6. Опитайте се по-голяма част от времето си да сте на открито сред природата, в паркове и градини.
 7. Следете стриктно личната си хигиена. Измивайте ръцете си след всяка грижа с вашия домашен любимец.
 8. Ако е необходимо може да прибегнете и до имунотерапия.

Имайте предвид, че алергията на хората никога не е само към домашното животно, а е задълбочена и от провокации на други алергени, като например прах. В такъв случай лечението трябва да е цялостно, за да има ефект, като стриктно се издирват провокаторите на заболяването. Ако не се обърне внимание то има опасност заболяването да се задълбочи и да доведе до астма. Диетата е също от основно значение, като трябва да се спре храненето с млечни продукти за дълго време, за да има ефект от лечението. Безмлечната диета в този случай е задължителна дори за деца, колкото и нелогично да звучи това.

Когато към хигиената в къщи се използват и разредени разтвори с масла, това може да повлияе благотворно на кожата на собствениците, ще намали симптомите на сърбежи и парене, ще намали зачервяването и ще подпомогне процесите на подобряване. Дифузирането също е много добър начин в тези случаи. И не на последно място, не се отчайвайте. Когато състоянието на алергия започне да се лекува навреме е обратимо и бързо отминава.