Циститът при всички животни представлява възпаление на пикочния мехур. Факторите, на които може да се дължи това при котките са следните:

· Бактерии
· Гъбички
· Паразити
· Вродени малоформации на органа, следователно присъстващи още от раждането на животното
· Причинени малоформации, в следствие на интервенции, каквато е катеризацията (рядкост е, за радост)
· Наличие на камъни и запушалки в пикочния мехур
· Тумори

Идиопатичен цистит при котките.

Най-честата причина за цистита е идиопатична (неизяснена). Той не е бактериален, създава се в нормална среда без инфекции и поради стрес. Където има стрес, там се намаля имунитета и се създават декомпенсации за организма. Пикочният мехур е един изключително сложен орган в своята простота. Състои се от много нервни окончания излизащи и идващи от мозъка, васкуларизирана лигавична стена и много рецептори, които при възпаление се стимулират неадекватно и създават усещане за болка. Идиопатичният цистит при котките е много коварен, защото се проявява в хронична форма и е винаги рецидивиращ, т.е. когато приключи, започва отново и е необходимо едно безкрайно повторение на лечението.

Тревожността и стресът са основните причини за това страдание. Поради стресогенните явления се образува порочен кръг в пикочния мехур между хормони, които стимулират нервните рецептори, анормални контракции в стената на органа, невротрасмитери, които „полудяват“ и създават състояние на неврогенно възпаление.

„Стрес ли?“ – ще си помислят много от Вас. „Няма симптоми за това.“ Котката е спокойна, лежи си на любимото място, не прави нищо, мирна, тиха е. В същност, страшно е ако си помислим, че котка, която не прави нищо е мирна и здрава. Един от симптомите на тревожност при котката е неподвижността, изолацията. Дали живее с други животни, има нов член на семейството или поради ремонт и е отказан достъп за някой невидим ъгъл в жилището, това е достатъчен повод за пораждане на стрес, а често реакцията е изолация и привидна пасивност.

Иначе симптомите на цистит при котките са същите както при повечето пикочо-полови разстройства: болки в коремната област, алопеция (поради прекомерното близане в мястото където е болката), често уриниране, болки и кръв в урината, уриниране на неподходящи места, анорексия, общо отпадане, агресия към стопаните, изолация и др.

Предразполагащите фактори за това може да са:

Възраст, затлъстяване, когато не са много активни, нямат достъп до външна среда, живее в среда с други животни и др. Диагнозата се поставя от снетата анамнеза, изследвания на кръв, урина, доказване наличието на камъни (ако има такива). Важно е изключването на вирусна котешка левкемия, която довежда до уринарна инконтиненция.
Като цяло освен честото уриниране на всевъзможни места, както и склонност към изолация, циститът може да доведе и до запушване на уретрата. По време на заболяването, клетките от лигавицата на мехура се отделят засилено и попадайки във вътрешната среда се образуват запушалки. Уретрата е много малка (още по-малка е при котараците), тя лесно може да се запуши от слузта, образувана от епителните клетки и ако не се отстрани навреме, то урината може да остане дълго време в пикочния мехур като го раздува. Ако минат критичните 48 ч. и няма евакуация на съдържанието в пикочния мехур, то урината преминава в коремната кухина , от там води до много бърза интоксикация и смърт.

Лечението е най-вече откриване на причината, която го предизвиква и търпение, защото това лечение се повтаря многократно. Смяната на диетата (с хипоалергична) е от основно значение, както и даването на по-водна храна, за да се избегне образуването на запушалки. Когато причината за цистита е от бактериален характер, то антибиотиците и кортикостероидите са задължителен елемент.

Когато имаме идиопатичен цистит обаче лекарствата са безсилни. От значение е промяната в поведението на животното, намаляването на стреса. Добре би било да се даде достъп на животното до външната среда, за да има повече движение. Необходимо е да се развият ловните инстинкти, за да се намали стреса и се върне животното към естествените си функции.

Поставянето на висящи колони, игри в къщата, които да бъдат достигнати и да предизвикат котенцето е добра идея да се намали тревожността. Използването на успокояващи масла като Lavender, Frankincense, Myrrh, както и блендовете като Balance в дифузер имат много положителен ефект за спокойствието на домашното животно.

Не забравяйте, че вратата трябва да е винаги отворена и котенцето според нуждите си да може да влиза или излиза много пъти за кратко време. Toва са и единствените случаи, при които Oregano, Eucalyptus или Cinnamon са показани, че след много голямо разреждане може да се ползва като протекция и лечения на уринарния тракт.