Циститът е доста често срещано заболяване на пикочния мехур при дребните месоядни животни. Той спада към широката група заболявания на пикочните пътища причинени от разнообразна група дразнители и обхваща уретрата и пикочния мехур при женските, а освен тях и простата при мъжките индивиди.

Причините за цистита по кучетата могат да бъдат от различно естество като:
– Захарен диабет
– Уролетиаза
– Различни видове тумори на пикочните пътища
– Различни причинители- вируси, гъбички, инфекции, паразити
– Цистит причинен от различни хирургични интервенции (катетеризация, цистоцентезни усложнения, уретростомия)
– Провокиран от различни фармакологични интервенции
– Цистит провокиран от различни неврологични причини (недостатъчно изпразване на пикочния мехур), отравяния и др.
– Възрастта като предразполагащ фактор, защото циститът се среща много по-често при възрастните от колкото при младите животни- увеличен е % на животни над 7 години, които проявяват признаци на циститна болест

Симптоми:
– Често уриниране (полакиурия) с малки количества и наличие на кръв в урината (хематурия),
дизурия-невъзможност за отделяне на урина
– Болка при уриниране (странгурия)
– Уринарна инконтиненция, кучето често ближе половите си органи с цел да намали паренето и болката. Често и коремът е надут и болезнен, а животното не разрешава да го пипнат. Възможно е дори проява на агресия като реакция.
– Съпътстващите симптоми са загуба на апетит и респективно тегло, влошаване на общото състояние на животното.
– Други причини, които се срещат достатъчно често са наличието на камъни и пясък в пикочния мехур.

Диагноза:
Поставя се след обстойно изследване на урината за наличието на бактерии и техните деривати. За да не е контаминирана пробата от почвата или контейнера за изследване, може да се пристъпи към цистоцентеза – директно вземане на урина от пикочния мехур. Важно е и изследването на типа камъни или пясък. Поради тяхното наличие, то и устойчивостта на организма е намалена, а това улеснява размножаването на микробите, като вторична последица. Използване на ултразвук за локализиране и определяне големината на камъните е много важно за поставянето на точната диагноза. При женските индивиди трябва още от анамнезата да се изключи пиометра, която протича със сходни признаци.

Лечението:
Освен антибиотици, които се изписват само след доказана антибиотикограма тук могат да се приложат и други лекарства като спазмолитици, аналгетици. Много е важно да подчертаем и ролята на високия клас терапевтични маслата като терапия, която може много да подпомогне процесът на оздравяване, използвана като допълнително или основно (в зависимост от казуса) средство.

Често задавани въпроси за лечението?
Лечението може да се проточи като процес, ако не е намерено точното лекарство, доза или е прекратено преждевременно, с показване на първите признаци на подобрение без фактически да е настъпило реално такова. Оздравяването може да е усложнено ако се открият и други заболявания наред с цистита, като тумори, възпаления на бъбреците и др. Собствениците трябва да се въоръжат с търпение и да променят начина на хранене на домашния любимец. Дифузирането на етеричните масла с цел успокоение може много да помогне на домашните животни, стига само да не се превиши дозата. Златно правило е в този случай е вратата да е винаги отворена и има безпрепятствен път за излизане на животното от стаята.