Едно от най-честите заболявания на  пикочните пътища са камъните в бъбреците и пикочния мехур при домашните животни. Една от най-явните причини е неправилната или некачествената храна, която се дава на вида животно. Наличието на камъните води до възпаление в пикочните органи, а от там и до усложнения и страдания на целия организъм.

Уролитиазата и калкулозата са сред най-честите разстройства при домашните животни. Храненето може  много да помогне за оздравяването и по-бързото възстановяване при тях.

Пикочната система е така създадена, че да изхвърля отпадъците в разтворима форма, но някой от тях са слабо разтворими и се утаяват като образуват кристали. Когато тези кристали са единични, те лесно могат да се отстранят от организма. Бедата идва, когато проблемът, които спомага за образуването им остане, тогава кристалите се обединяват в конгломерати по-малки или по-големи, които от своя страна водят до различни усложнения.

Класификацията на камъните е важна, защото един път идентифицирани, то и хранено трябва да се промени, за да се избегнат дразнителите водещи до образуването им. Най общо те се разделят на:

 1. Калциево оксалатни камъни – предизвикват се при кучета и котки, които се хранят с храна близка до човешката. Често това са останки от храната на стопаните, а не само отделни такива съставки. Проучванията на различни изследователи доказват, че връзката на човешките сладкиши и този тип камъни е много силна. Високото съдържание на натрий също е фактор. Излишъкът на магнезий, както и витамин Д могат да се окажат и рисков фактор за образуването, а наличието на голямо количество витамин С е предшественик на оксалата.  Ако се намалява Калцият, това трябва да е много контролиран процес защото може да доведе до увеличаване на оксаловата киселина. Диетата, която се ползва освен временно контролирано намаляване на калция трябва да бъде и такава, че да намалява и оксаловата киселина (тази идваща от различните сирена, извари, спанак).

Когато животното се възстанови, стопаните винаги трябва да имат предвид, че има вероятност от рецидив до 50%. Важно е да се държи винаги превантивна диета, за да се избегне отново възвръщането на този вид камъни.

Основно правило е да се увеличи количеството на приетата вода, за да се избегне образуването на концентрирана урина. По всякакъв начин да се избягва приемането на допълнително количество вит. С и Д, които се съдържат в допълнителните добавки. Избягват се и приема на големи количества протеини, особено ако не са от качествени продукти.

В този случай ако се дават храни, типични за нас хората то това е подходящо да са:

 • Ориз, но без никакви подправки или сол
 • Месо (в този случай по-малко, като количество) бяло или червено – това са пилешко, без кости и кожа, заешко, пуешко, телешко, ярешко или конско
 • Сирена, може малко като количество, но задължително обезсолени
 • Мляко – може да се добави ако е по вкуса на животното, то няма отношение за образуването на камъни, освен ако не е в голямо количество

Какво трябва да се избягва:

 • Салами
 • Подправки – сол, черен пипер и др.
 • Пържено
 • Наденици, свинско месо
 • Кости
 1. Калциево-фосфатни камъни. Това са трудно разтворими и най-често се налага хирургическото им отстраняване. В този случай е задължително приемането на повече вода. Показано е увличане на фибрите в храната с цел намаляване на чревната адсорбция и отделянето на калция в урината.

Да се избягват приемането на натриеви соли, вит. С и Д в големи количества.

 1. Цистиновите камъни – образуват се при проблеми е реабсорбацията на аминокиселините цистеин, аргинин, орнитин, лизин. Те могат да са чисти или комбинирани с амониев урат, калциев оксалат, силициев диоксид. Цистинът се абсорбира по време на храносмилането в червата, а после и в бъбреците. Не е разтворим в кисела, а става разтворими в алкална урина. Образуването на тези камъни е генетична мутация предаваща се както в червата така и в бъбреците. Диетата се състои в това да се увеличи ph на урината, като не трябва да надвишава 6,5-7.
  Задължително е ограничаването на аминокиселините метионин и цистеин в храната и увеличаване на количеството на приетата вода. Диетата трябва да се спазва по точно определен и следен начин в противен случай ограничаването на тези аминокиселини може да доведе до протеинов дефицит, а това като последствие и сериозни сърдечни проблеми.
 1. Струвитни камъни – те са чувствителни към основната урина. Диетата трябва да е насочена към намаляване на магнезия. Засягат се често котките. При доказване наличието на подобни камъни винаги първото условие е увеличаване на количеството на приетата вода. Струвитните камъни могат да възникнат и при чревен дисметаболизъм когато патогенните микроорганизми се размножават в червата, а от там се прехвърлят в уретрата. Много е важно за това и бактериалната флора да е на ниво, а поетата храна да е лесно усвояема.

При наличие на цистити, независимо от причината, която ги е предизвикала наличието на точната диета е много важно. Основната функция е подпомагането  на оздравителния процес на организма и увеличаването на приетата вода, а изключването на натриев хлорид (готварска сол) в храната, която допълнително задълбочава увеличаването на кръвното налягане на засегнатото животно. Наред с точната антибиотичната терапия, даването на храна състояща се от висококачествени протеини, избягване на сухите  готови такива е  важен фактор. Много по-добре е да се пристъпи кум индивидуално приготвена домашна такава от колкото готова. Добавянето на Омега 3 и Омега 6 мазнини има за цел да намали общото възпаление на организма. Про и пребиотици, наред със съпътстващата антибиотико- терапия, чиито приемане продължава и след  като признаците на болестта отшумят и организма се успокои.

Локалното приложение на On guard, Frankincense, Lemon (не и при котките), Lemongrass и Digestive Blend могат много да засилят оздравителния процес, но в този случай терапията продължава около 15 дни и при нужда се повтаря.