Много често си задаваме въпроса, можем ли и ние да сме опасни за нашите мили домашни питомци. Да и още как. Най-вече, когато навън върлуват грипни вируси и ние подценявайки ги вечер, когато се приберем вкъщи на топло се сгушваме до меките телца на животните ни търсейки комфорта в тях.

Не е изолирано и обратното явление, когато те, засвидетелствайки верността си идват да ни утешат и така се заразяват.
Официално в Америка през 2009 год. е доказано, че при жена приета в болницата с усложнение от грип с развита пневмония, е изолиран причинителя за това вируса h1n1, с който е заразила и домашния си любимец. Няколко дни след това е намерена котката и мъртва в жилището. При аутопсията се доказва наличието именно на този щам h1n1 в животното, което показва колко чувствителни са те на зараза от грипен вирус.
И това не е изолирано явление. В историята се намират много описани подобни случаи, а и още толкова вероятно има и недокументирани.
Признаците на протичане са същите както и на много други заболявания, като загуба на апетит, умърлушеност, отпадналост, често козината губи блясъка си, кашлица, носни и очни течения, повърхностно дишане, температура над 39,2, отказване от храна и вода, често и тремор.

Животното е апатично и често стои изолирано на страна или дори полегнало. Много е важно да се знае, че грипът по домашните животни протича доста по-сериозно, като заболяване отколкото при хората и смъртните случаи не са изолирано явление. Усложнението идва и от факта, че често при подценяване на състоянието, то се усложнява и преминава в бронхопневмония, която се третира трудно и не всеки индивид оцелява въпреки лечението .

Има и CIV (Canine Infuenca Virus) в случаи, при които клиничните признаци (кашлица) подвеждат към диагноза т.нар. кучешка кашлица. Тук става дума за изцяло кучешки грип.

Какво представлява вирусът на инфлуенца?

Това е силно заразна респираторна инфекция при кучета, причинена от вируса CIV. В последните години се установява тясна връзка между този вирус и вирусите, които причиняват конски и птичи грип. Има основание да се смята, че конският и птичият грипен вирус мутират и именно те са предшествениците на кучешката инфлуенца – Canine Influenca Virus (CIV).

Има два клинични синдрома при заразените кучета:

• При кучета с лека форма на CIV се наблюдава мека и влажна кашлица, която продължава от 10 до 30 дни. Някои животни имат суха кашлица, подобна на тази, причинена от комплекса Bordetella bronchiseptica – Parainfluenza (аденовирус). Поради тази причина инфекцията, причинена от кучешкия грипен вирус често е погрешно диагностицирана като Kennel cough (т.нар. кучешка кашлица). Кучета с лека форма на грип често имат носни изтечения, които обикновено са предизвикани от вторична бактериална инфекция.
• Кучетата с тежка форма на CIV развиват треска с висока температура (40- 41ºC) и клинични признаци на пневмония – коремно и затруднено дишане. Пневмонията също може да се усложни от вторична бактериална инфекция.

Има ли смъртност?

Тъй като това е малко позната болест у нас, почти всички кучета, независимо от породата и възраста са податливи към този вирус и нямат имунитет за него. На практика всички животни, които са били в контакт с инфекцията, се заразяват и почти 80% показват клинични признаци на заболяването. За щастие по-често се среща леката форма на инфекцията. Фатални случаи на пневмония в резултат на заразяване с инфлуенца са регистрирани, но за щастие процентът на смъртност е нисък. Заразяването може да стане навсякъде. Всяка ситуация, където има събиране на повече животни заедно, увеличаване риска от разпространението на различни болести. Винаги трябва да се стремим да бъдем осведомени дали някои от кучетата имат проблем с респираторни заболявания. Когато Ви се наложи да оставите вашето куче в хотел, клиника или развъдник, трябва да се информираме, дали там имат план за изолиране на кучетата, които развиват дихателни заболявания, а също така дали уведомяват собствениците, че техните кучета са били в контакт със зарезни такива.

Кучешкият грипен вирус може да се разпространи чрез директен контакт с респираторни секрети от заразени кучета и чрез контакт със заразени предмети. Затова собствениците на кучета, чиито любимци имат кашлица или други признаци на респираторно заболяване, не трябва да участват в дейности или да водят своите кучета на места, където други такива могат да бъдат изложени на вируса.

Опасен ли е кучешкия грип за хората?

Засега няма данни кучешки грипен вирус да се предава от кучета на хора. Въпреки това, поради опасенията за болестите, които се предават, като цяло може би е разумна идея малки деца, възрастни хора и бременни жени да избягват контакт с болни животни.

Какво можем да предприемем като превенция?

Всички препарати от серията на doTERRA On guard, за почистване на повърхности, хранилки, плотове като и за дифузиране, могат да са ви в полза. Други важни масла, които могат да се ползват са: лавандула, мащерка, босилек, евкалипт и тамян. Ако имате проблем с вашия домашен любимец, винаги се допитвайте до специалист, който може да Ви помогне за това.