Какво представлява панкрасът?

Панкреасът е жлеза от основно значение за храносмилането на храната – служи за усвояване на протеини, мазнини и въглехидртати. Възпалението му може да доведе до доста сериозна и болезнена патология – остър или хроничен панкреатит.
Естествено е да възникне въпросът – как работи панкреасът на кучето и котката и от къде произтичат проблемите в заболяването му?

Панкреасът е жлеза състояща се от два основни компонента:

I. Екзокринна част (обхващаща по-голямата площ от органа), която произвежда ензими, които служат за обмяната на веществата и посредством малки каналчета се отнасят в дванадесетопръстника (най-високата му част).
Ензимите се произвеждат в неактивна форма и „заработват“ само когато достигнат до предназначението си – разграждането на веществата в първата част на тънките черва.

Ензимите, които се произвеждат в тази по-голяма част от панкреаса служат за усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати. В тази част се образуват и секретират и много бактерицидни и бактериостатични вещества необходими за чревното здраве.

II. Ендогенната част на панкреаса има основна функция. Това е така, защото произвежда двата основни за храносмилането хормона – Инсулин и Глюкагон. Инсулинът служи за транспорт и съхранение на глюкозата в черния дроб под формата на гликоген, а глюкагонът, освобождава гликогена когато намалее кръвната захар, при умора или изтощение. Ако ендогенната част на панкреасът не работи състоянието е възможно да се определи като диабет.

Острият панкреатит е дисфункция на жлезата, при която хормоните отговорни за храносмилатено на компонентите в тънките черва вместо в неактивна се произвеждат в активна форма още в самия панкреас и започват да го разяждат. При тежка форма това може да доведе и до смърт. Не са малко случаите довели до това терминално състояние. Според някой статистики около 50% от смъртността при кучетата причинена от незаразни заболявание се дължи на острия панкреатит.

Какви са предразполагащите фактори за това:

  • Травми, тумори, лекарства, затлъстяване
  • Приемане на неподходяща за вида на животното храна, бедна на протеини, богата на мазнини или прием на отпадъци
  • Наследствени фактори
  • Болести като диабет, синдром на Кушинг
  • Има и породи, които са предразположени към заболяването като Йоркширски териер например

Признаците са доста общи и много често сходни с другите гастроинтестинални заболявания, като коремна болка, повръщане, диария, слабост, дехидратация, анорексия, но най-типичния показател е стойката на кучето – като за молитва. Диагнозата се поставя с кръвни изследвания на ензима липаза, ултразвук, хистологично изследване и др.
Ограничението на храната и водата при животното е основно в началото, а храненето е капково. В тежките случаи може да се постави сонда от устата до дванадесетопръстника директно. След като повръщането и диарията е овладяно (използването на широкоспектърни антибиотици и кортикостероиди) храненето трябва да е много контролирано.

Хроничния панкреатит се проявява, когато същите тези признаци отшумят, но се наблюдава едно пълно трайно увреждане на панкреатичната тъкан с необратими промени и почти постоянна болка идваща и отшумяваща периодично. Освен диария, повръщане и болки имаме и намаляване на телесното тегло, защото животното поради разрушаване на стромата на жлезата не може да усвоява адекватно и хранителните вещества. Често и като последица във времето може да доведе до диабетно заболяване. Диетата трябва да е постоянен спътник в отглеждането на животното – малки и чести хранения с висококачествено месо бедно на мазнини, както и включването на храносмилателни панкреатични ензими, които да облекчават функцията на болния орган.

Могат ли да се използват етерични масла като поддържаща терапия. Краткият отгово е да. След антибиотиците, кортикостероидното лечение и вливането на електролити идват на ред и етеричните масла. Те са последни в списъка, но не и по важност. Етеричните масла могат определено да подобрят значително състоянието на пациентие. Много от тях са и идеални за поддържаща терапия и според индидуалното състояние на организма могат и доведат до почти пълно възстановяване. Масла като лавандула, лимон, тамян и бял равнец са с доказан ефект при продължително лечение. За повече информация винаги се допитвайте до специалист, който ще Ви помогне за това.