Един от най-често срещаните симптоми, с които ние ветеринарните лекари се сблъскваме е честото уриниране на кучето и котето. Защо се получава така и какво го предизвиква?! Дали има връзка между увеличената жажда и тя ли е причината или просто при нормално приемане на вода имаме увеличено уриниране?

Все въпроси, които нормалните хора си задават когато видят, че по-добрият член от семейството или си изпразва без време чашката с вода или оставя мокри капчици урина след себе си от невъзможност да се сдържи.

Тук стигаме до две важни понятия- полиуриа и полидипсия.

Поставянето на правилната диагноза е от съществено значение и за определяне на самото лечение. Важно е, внимателно да се изследва всичко и всеки съпътстваш допълнителен симптом да не се подценява. Доста заболявания се съпровождат с ясно изразения признак на често уриниране. Такива може да са диабет (първичен, вторичен) както по котката така и по кучето, инфекции на матката, пиометра, бъбречни недостатъчности и заболявания като пиелонефрит, синдром на Кушинг и т.н.
Повишената жажда и в последствие увеличеното уриниране би могла да се предизвика от пиенето на различни лекарства като кортикостероиди, медикаменти за сърдечни заболявания, диуретици, анестетици и др. Когато времето е топло, тогава е нормално и животните да пият повече вода – физиологичен факт.
Какво представлява полидипсията или повишеното пиене на вода. Нормалното количество вода за едно куче е 60-70 мл/кг за денонощие, а за котката дозата е на половина. Като знаете този показател и следите домашното си животно, сами можете да прецените дали имаме повишена жажда или не.
Полиурия имаме не само при факта, когато домашния любимец ни събужда често през нощта, за да го извеждаме до тоалетната, но и когато на лице са следи от урина на различни места в жилището. Тук много хора могат да сбъркат полиурията с инконтиненция- неволното изпускане на урина (става дума за друг тип заболявания).

При котката този процес се характеризира с уриниране не само в определеното място за това, като те бързо се зацапват и напълват, но и в много други места, които не са типични за това.
Самото уриниране като процес се образува в бъбречното легенче под влияние на различни хормони. Разбира се всичко се извършва под диригентството на главния мозък. Главният хормон, който има отношение е ADH -антидиуретичен хормон или вазопресин, който се отделя от хипофизата, намираща се в основата на мозъка.
Вазопресинът се отделя под стимулацията на фактори като, кръвното налягане, гъстотата на кръвта, наличието на стрес, страх, студ, анестетици и др.
Колкото по-силно за организма е влиянието на тези фактори толкова, толкова повече ADH се отделя или се влияе на уринообразуването като процес. От друга страна в хипоталамуса (в друга част на мозъка) се намира центъра на жаждата. При пиенето на вода се блокира вазопресинът. И така тези два процеса са взаимно свързани.
Невронът е основна функционална единица на бъбреците. За да се развие правилно процесът на уринообразуването е необходимо достатъчно количество вазопресин и здрави нефрони, които да реабсорбират излишната вода преди да се образува крайната урина. Едно здраво животно трябва да има специфично тегло на урината – 1020 и над. Ако в хода на изследването открием различен показател като 1008, то тогава говорим за отклонение във физиологичния процес. Най-вероятно причината е нарушение в образуването на вазопресин .

Когато кучето или котето губи повече течности и като резултат е по-жадно, говорим за полиурия. Причините са основно диабет (вроден, който е типичен за малките животни) при които ADH не се произвежда или вторичен диабет, захарен диабет, болестта на Кушинг, чернодробна недостатъчност, неоплазми, пиелонефрит и др.
В случай на запушване на уретрата при котка се наблюдава повишена жажда и като допълнение бъбречното увреждане поради връщането на урината от пикочния мехур в бъбреците. Тогава след хирургична намеса се налага и допълнително приливане на течности, за да не се обезводни пациентът.

Повишената жажда при животните може да има и психогенен характер. Това може да се дължи на различни заболявания като:

  • Прекомерно натрупване на калций – хиперкалцемия, която е характерна за много форми на рак.
  • Породни предразположения като при Сетер.
  • Диабет и килограми. При котките най-често представителите с диабет са дебели.
  • Какво е състоянието на лимфните възли – увеличени при палпация и др.
  • Щитовидната жлеза, често при увеличението и се наблюдава повишаване на количеството на отделената урина.

Много е важно да се направят различни изследвания на кръв и урина, за да се постави и точната диагноза. Тестът за урина е първия. Конкретното тегло на урината е най-важния показател. Ако има глукозурия това говори за диабет като основно заболяване. Ако се открият кристали- показва наличието на цистит, при бактерии в урината се пристъпва към посявка и др.
Кръвният тест е също много важен и може да потвърди основната диагноза, при която честото уриниране е само признак.
Повишената жажда при кучето и котката може да има и психогенен характер. Дори и в домашни условия при по-буйни индивиди може да се провери специфичното тегло на урината. Измерването става на три часа и е най-добре да е през деня и вечерта. Ако има промени то причината по всяка вероятност е от психогенен характер и няма нужда от излишни притеснения. В такива случаи по-скоро тогава трябва да се търси помощ от бихевиорист.
Изследването на вазопресина е друга важна характеристика, за да се постови точната диагноза- за кой тип диабет става дума и според това да се назначи съответно лечение.

Нека да подчертаем още веднъж, че откритата точно диагноза е от изключителна важност за да се назначи правилното лечение!

Наред с основните лекарства, етеричните масла могат също да са в голяма помощ при по нататъшно лечение. Използването им, както и видът и количеството им зависят от диагнозата, породата, възрастта, а дори и от пола на животното. Те трябва да се прилагат след консултация със специалист. Никога не експериментирайте с маслата, които вие ползвате за Вас самите и върху вашите домашни любимци! Вредите за тях биха могли да са много по-голями отколкото ползите.