Сподели Тази Статия!

Eмоциите са свързани с редица физиологични промени, от потни длани на притеснен кандидат за работа до повишаване на пулса преди състезание или усещане за топка в стомаха при чувство на неспокойство.

Ново изследване направено във Финландия показва, че емоционалните състояния са универсално свързани с определени телесни усещания, независимо от културата или език на индивидите. Над 700 участници в изследването картографирали техните телесни усещания във връзка със специфични емоции както положителни, така и отрицателни. За да усетят съответната емоция по-лесно на участниците било дадено да прочетат кратка история или да гледат видео. След това те били помолени да опишат кои области на тялото си чувстват по-различни от преди изпитването на съответната емоция.

Body Map Emotions BG

С помощта на дадените отговори били генерирани два компютърно създадени силуета. Единият показвал областите на засилено усещане, а вторият областите на намалена чувствителност при изпитване на определен тип емоция. Щастието било посочено като единствената емоция, която повишава положително чувствителността на цялото тяло. Основните емоции, като гняв и страх, довели до увеличаване на усещането в горната част на гърдите, вероятно съответстващо на увеличението на пулса и честотата на дишане.

Жълтите области на образите показват повишената чувствителност, докато сините зони представляват намаленото чувство в съответната област. Така направеното изследване донякъде обяснява защо изпитваме болка в гърдите, когато сме депресирани или защо стомахът ни се свива когато сме нерви. Учените се надяват резултатите от това изследване да са в помощ на психолозите за диагностициране или лечение на различни психични разстройства.

От хилядолетия е известно, че за балансиране на емоциите и подобряване на настроението ароматните свойства на чистите терапевтични масла могат да помогнат ефективно.