Сподели Тази Статия!

Знаете ли, че нашето усещане за миризма е пряко свързано с лимбичната област на мозъка, която се счита за център на емоционалния контрол? Това означава, че когато използваме етерични масла ароматно чрез вдишване, то те влияят директно на нашето емоционално състояние. Тъй като лимбичната система е пряко свързана с частите на мозъка, които контролират сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, стресовите нива и хормоналния баланс, етеричните масла с техните терапевтични свойства могат да имат невероятно положителен физиологичен и психологически ефект върху целият организъм.

Всяко едно от етеричните масла има свой уникални свойства – стимулиращи, успокояващи, седативни, балансиращи и др. Когато вдишваме молекула от есенциалното масло, тя преминава през носния проход към обонятелните рецепторни неврони, които предават свойствата на молекулата чрез електрически импулси до мозъка. Лимбичният център на мозъка е отговорен за контрола на всички физически, психологически и емоционални отговори, които тялото ви изпълнява въз основа на стимули, идващи отвън. По този начин способността на етеричните масла да се насочват към Вашия лимбичен център ги прави мощен инструмент за справя с редица здравословни проблеми.

В изследвания, проведени във Виена и в Берлинския университет, учените откриха, че сескитерпените, естествено съединение, открито в етеричните масла на Тамян, Ветивер, Пачули, Кедрово дърво, Сандалово дърво и др., може да спомогне за увеличаване нивата на кислород в мозъка с до 28 процента. Такова увеличение на мозъчния кислород може да доведе до повишено ниво на активност в хипоталамуса и лимбичните системи на мозъка, което може да има драматични ефекти не само върху емоциите, но и върху всеки един от физическите процеси на тялото ни, като имунна система, хормонален баланс, регулиране на дишането, енергийни нива и др. Високите нива на сескитерпените се срещат и в етеричните масла от Мелиса, Смирна, Кедрово дърво, Карамфил и др.

През 1989 г. д-р Джоузеф Ледукс от Медицинския университет в Ню Йорк открива, че амигдалата играе важна роля при съхраняването и освобождаването на емоционалните травми. От изследванията на д-р Хирш и д-р Ледукс се заключава, че ароматите могат да окажат дълбок ефект при различни емоционални състояния, както и че продължителната им употреба може да помогне за по-лесно справяне с различни проблеми от емоционално естество.

Етеричните масла могат да имат множество ползи за човешкото тяло, независимо дали става въпрос за ароматен, локален или вътрешен прием. Стимулирането на обонятелните нерви може да предложи една мощна и изцяло нова форма на терапия, която може да се използва отделно или като допълнение към стандартните терапии.
Способността на етеричните масла и техните молекулни свойства да повлияват както на физическите, така и на психологическите функции в тялото, е една от причините, поради която понастоящем те се оценяват за справяне с различни мозъчни проблеми и травми.

Етеричните масла и Вашия мозък

Човешкият мозък е един от най-сложните органи в тялото. Нараняванията на мозъка варират от леки сътресения до по-сериозни травми на главата. Обикновено, различните мозъчни наранявания се лекуват бавно и са дълъг процес. Когато кислородът се абсорбира ефективно, той позволява на мозъка да обработва и запазва информацията, да се възстановява и да функционира правилно.
Поради високото си съдържание на сескитерпени тамянът е едно от етеричните масла, което е чест избор за различни по род мозъчни проблеми. Сескитерпените са в състояние да преминат през кръвно-мозъчната бариера на мозъка, което от своя страна стимулират лимбичната система на мозъка, хипоталамуса, епифизната жлеза и хипофизата, насърчавайки паметта и освобождавайки емоциите. Терапевтичните свойства на маслото от тамян са антисептични, стягащи, диуретични, отхрачващи, седативни и др. Подобни свойства и ползи за мозъка имат и етеричните масла от Сандалово дърво, Смирна, Ветивер и др.

Според изследването ароматната употреба на етерични масла може да има следните ползи:

– Успокоява тялото, изчиства ума и облекчава напрежението
– Регулира дишането
– Намалява бактериите, мухъла, гъбичките, плесена, миризмите и др. патогени във въздуха
– Спомага за подобряване на емоционалния баланс
– Намалява напрежението и главоболието
– Регулира невротрансмитерите като допамин и серотонин
– Подобрява концентрацията, възприемчивостта, умствената яснота и бдителността
– Регулира секрецията на ендорфини

Терапевтичните свойства на етеричните масла са тясно свързани с неговата чистота, потентност и неговите химически съставки, които се повлияват от такива неща като състояние на почвата в която е отглеждано растението, наторяване, климатиани условия, начин на отглеждане, дестилационен процес и др.
Етеричните масла с терапевтични качества са лабораторно тествани и сертифицирани като несъдържащи примеси. Етеричното масло с терапевтично качество едновременно с неговите химически съставки, му дава богат и дълбок аромат, както и способност да възстановява баланса и нормалната функция на слабите организми. Това е важно, защото ароматът, чистотата и химичния състав на етеричното масло са пряко свързани с неговите уникални терапевтични свойства. Ако някои от тези компоненити е с компрометирано качество, в резултат на лоши производствени практики, етерично масло не може да се нарече терапевтично и неговите полезни свойства са много слаби или несъществуващи. Нещо повече, в резултат на лоши производствени практики в това етерично масло може да има синтетични примеси, като тежки метали, пестициди и др. замърсители, което може да нанесе вреди на организма.

References:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov