Сподели Тази Статия!

Покупката на етерично масло е лесно нещо, но намирането на добро качество може да бъде изключително трудно.
Защо да платите $80 за бутилка тамян, когато можете да я вземете за $20?
Съществуват два различни вида етерични масла, когато става въпрос за приложението им в нашия дом: терапевтичен клас и синтетичен клас етерични масла.
С какво се различава терапевтичният клас етерични масла?
Терапевтичният клас етерично масло съдържа от 100 до 400 химични емента, които всъщност допринасят за терапевничните му свойства. Такива масла са специално дестилирани от растения, които се отглеждат по биологичен начин, в чиста околна среда. Растенията са от правилен ботанически род, вид, и сорт. Не се използват химически торове към почвата, и отглеждането на културите е без хербициди и пестициди. Етеричните масла се извличат чрез парна дестилация при минимална температура и налягане. Високата топлинна обработка и високото налягане разграждат голяма част от нежните ароматни съединения в маслото, отговорни за терапевтичното му действие. Добиването на терапевтичен клас етерични масла става без да се добавят химични вещества или разтворители и се използват съдове направени от неръждаема стомана и скъкло. Точно както е правено още в древността.
Изложени на пряка слънчева светлина етеричните масла бързо губят своя аромат и полезните си свойства. Истинските етерични масла се съхраняват в затворени контейнери или стъклени бутилки от тъмно стъкло. Затова химичния състав, физичните фактори и факторът околна среда са от голямо значение за качеството и класа на етеричното масло.
Съществуват изследвания, че истинският клас терапевтични етерични масла могат да стимулират възстановяването на организма и да осигурят баланс на всички системи на тялото. Синтетичните масла нямат такива качества.
По-разпространеният клас етерични масла е синтетичния. Може да срещнете подобни масла в парфюми, шампоани, кремове и всякакви продукти за хигиена и разкрасяване.
Къде да търсим разликите между терапевтични и синтетични масла?
Видът на бутилка: Терапевтичните етерични масла се съхраняват в тъмни бутилки с етикет, който показва всички съставки, включително ботаническото наименование на растението.
Синтетични масла обикновено са в прозрачни бутилки (но не винаги), нямат обозначение на етикета на съставките или ако го има, не е посочено ботаническото наименование на растението.
Цената: Истинските етерични масла са скъпи. Те съдържат течността на растението, която всъщност го предпазва от бактерии, вируси, други патогени и насекоми. Този клас етерични масла са много концентрирани и поради това може да се използват дълго време. Понякога е нужна една единствена капка, за определено здравно състояние. За производството на терапевтичен клас масло се изисква голямо количество растителна суровина. Някои от тях са много редки като например масло от маточина или розово масло. За добиване на етеричните масла от розово масло и маточина суровината е ограничена и това води до още по-високата им пазарна цена.
Видът на бутилката и цената далеч не са достатъчни да се определи дали едно етерично масло е терапевтично или синтетично. Най-добрия вариант е да си направите сами изчерпателно проучване за марката масло, което сте решили да закупите. Така ще си спестите пари и няма да навредите на вашето здраве.
За съжаление повечето масла, закупени в магазините за здравословни продукти са синтетични или съдържат определен процент синтетични вещества или други примеси.
Защо не трябва да купувате тези масла?
Тези синтетични масла съдържат химически добавки към молекулярната структура на етеричните масла, променяйки техния химичен състав и унищожавайки техните терапевтични свойства.
Знаете ли, че има повече „масло от чаено дърво“ на пазара, отколкото има растителен материал, за да се произведе? Защо е така? Голяма част от това, което се нарича масло от чаено дърво е или синтетично или има добавена синтетика.
Някои от тези масла са 100% изкуствени. Тези масла са изработени предимно от петрохимикали като се опитва да се дублира миризмата на самото масло. Доклад на Националната академия на науките на САЩ от 1986 съобщава, че 95 % от химикалите, използвани в синтетични аромати са извлечени от нефт или нефтени продукти включително производни на бензена, алдехиди и много други известни токсини, които могат да причинят рак, вродени дефекти, заболявания на централната нервна система или алергични реакции.
Повечето синтетични масла са разредени с безцветени разтворители. В действителност кодекса, който регулира етеричните масла в САЩ дава възможност на производителите на масла да представят маслата си като „чисти“ с едва 3% съдържание на чисто етерично масло в бутилката.
Инвестиция на време за проучване на марката на етеричното масло със сигурност си струва.