Сподели Тази Статия!

В по-голямата си част информацията в тази статия се отнася за 100% чисти терапевтичен клас етерични масла на американската компания doTERRA.

Повечето хора свързват етеричните масла и аромотерапията с приятния мирис и релаксиращия ефект по време на масаж. Тeзи свойства са само частица от ароматния калейдоскоп, който представляват етеричните масла. Почти няма област в нашия живот, която да не може да бъде благоприятно повлияна от етеричните масла, стига да решим да ги използваме.
Сега ще отговорим на едни от най-често задаваните въпроси относно етеричните масла.

1. Какво представляват етеричните масла?
Етеричните масла са гъсти, прозрачни, летливи ароматни екстракти от семената, стъблата, корените, цветята, кората и други части на растението. Извлечени са чрез дистилация и са от 50-70 пъти по-мощни от самите билки. Ароматните съединения, съдържащи се в етеричната течност представляват съставна част от жизнените сокове на растенията. Те поддържат и регулират жизнените функции на растенията, предпазват ги от болести и патогени, привличат полезните и отблъскват нежеланите насекоми.

2. Какво е аромотерапия?
Ароматерапията е наука за използване на етеричните масла от растенията, получени чрез различни методи на дестилация. Аромотерапията се разделя на клинична – занимаваща се с вътрешно и външно лечение на различен вид заболявания; холистична за укрепване и поддържане на тялото, духа и психиката на човека и третият раздел е естетическа – свързана с поддържане и разкрасяване.

3. Как и за какво се използват етеричните масла?
Терапията с етерични масла според исторически данни датира преди повече от 5000 години. Използвана е широко в лечебните практики, процедури за красота, здравна и лична хигиена, терапевтичните масажи и приготвянето на вкусни гозби на много народи, населяващи земите на Египет, Вавилон, Персия, Индия и Китай. В наши дни популярността на етеричните масла все повече се развива. Те не само ухаят приятно, но приемани правилно могат да окажат благотворно въздействие както при хората така и животните. Това ги прави много ценно и мощно природно средство за възстановяване и поддържане на здравето.

4. От кои етерични масла имам нужда?
Едно етерично масло може да бъде използвано за много различни здравословни проблеми. Ние Ви съветваме да си набавите най-използваните като лавандула, мента, лимон, здравец, чаено дърво, тамян и НАЙ-ВАЖНОТО да започнете да ги прилагате в ежедневието си.

5. От къде може да науча повече за етеричните масла?
Съществуват различни източници, от които можете да научите повече за етеричните масла, за техния химичен състав, свойства и специфично приложение. Книги и публикации, дискусии във форуми, интернет, споделен опит от семейството и познати са добро начало. На този сайт ще ви предоставим много полезна и важна информация за приложенията на етеричните масла. Ако имате нужда от лична консултация и насоки свържете с нас.

6. Как се прилагат етеричните масла?
100 % чисти терапевтичен клас етерични масла, които ние използваме могат да се използват по три начина:
1. Локално, на кожата в близост до афектираната зона
2. Ароматно в дифюзър или при вдишване на миризмата, така наречената инхалация
3. Вътрешно – в чаша вода, под езика или в капсула

7. Колко често мога да използвам етерични масла?
Отговорът на този въпрос не може да бъде точен, зависи от това, какво искате да постигнете. Понякога само нанасянето на една или две капки може да бъде достатъчно за да се постигне желания от вас ефект или може да се възползвате от няколко нанасяния всеки ден за по-дълъг период от време.

8. Трябва ли да разреждам етеричните масла и как?
Разреждане на етеричните масла не е необходимо всеки път, освен в случайте, когато използвате така наречените горещи масла като риган, дива мащерка, канела и др. В този случай препоръчваме да ги нанасяте на стъпалата на краката или да ги разреждате с така нареченото базово масло като фракционирано кокосово масло. За деца може би е по-добра идея да се разреждат всички масла, заради чувствителната детска кожа.

9. Мога ли да нанеса няколко масла едновременно?
Когато искате да използвате няколко масла най-добре е да ги нанесете едно след друго вместо да ги смесвате.

10. Кой е най-добрият начин за приемане на терапевтичен клас етерични масла вътрешно?
Ако използвате високо качествени, чисти и без пестициди терапевтичен клас етерични масла може да поставите капка директно в устата, да разтриете на небцето с пръст или да приемете с чаша вода. За силни масла като риган, дива мащерка, канела или ако не харесвате вкуса им може да сложите няколко капки в празна капсула и да ги приемете както приемате витамини.