Богато на антиоксиданти, етеричното масло от Kарамфил (Eugenia caryophyllata) се използва често заради ползите му за тялото, за овкусяване на храни и ароматно. Това мощно етерично масло подпомага храносмилането и поддържа имунното и сърдечно-съдовото здраве. Когато се използва ароматно в дифузер то създава топъл и ободряващ аромат.

Откъде идва карамфилът?
Родом от легендарните острови на подправките в Индонезия, карамфиловото дърво Eugenia caryophyllata е голямо цъфтящо дърво с топъл, пикантен и дървесен аромат, който естествено отблъсква насекомите. Ценен от древни времена в Китай и Индия, карамфилът става популярен в Европа през средновековието. Карамфиловото масло се съчетава добре с див портокал, канела, тамян, римска лайка, джинджифил, касия, копър и кедрово дърво.

С произход от Мадагаскар, етеричното масло от карамфил на doTERRA се добива от неотворени и сушени цветни пъпки на вечнозеленото дърво Eugenia caryophyllata. Макар да е по-известно като смляна кулинарна подправка, карамфилът има уникални и мощни свойства, които можете да използвате и извън кухнята. Маслото често се използва като подправка, за затоплящ масаж, за освежаване на дъха и др. Етеричното масло от карамфил има много ежедневни приложения, което го прави полезно допълнение във всеки дом.

Описание на растението.
Маслото от карамфил се извлича от цветни пъпки на вечнозеленото дърво. Изисквайки тропическа и влажна среда, карамфиловото дърво произвежда цветни пъпки, а маслото се добива от неотворените или сушени цветни пъпки. Карамфиловите дървета се използват от векове в кулинарията, парфюмерията и други ароматни приложения. Първоначално родом от Югоизточна Азия, карамфиловото дърво или Eugenia caryophyllata може да живее до 100 години и е от семейството на миртата, чиито листа, цветя и пъпки са силно ароматни, което го прави подходящо за добиването на етерично масло.

Химически състав на маслото от карамфил:
Основен химически компонент на етеричното масло то карамфил е Eugenol – Евгенол. Пъпката на дърво от карамфил съдържа значително количество от активния химичен компонент евгенол, който допринася за енергизиращия аромат на етеричното масло. Проучванията показват, че евгенолът има потенциал да помогне на организма за поддържане на нормална перисталтика, което е особено полезно по време на стрес, когато храносмилателният тракт не функционира правилно. Евгенолът има и няколко приложения в стоматологията, заради което е признат за своите ползи за грижа за устната хигиена.

Евгенолът е химическа съставка на етеричните масла от карамфил и канела на doTERRA. Маслото от карамфил съдържа между 63–95 % евгенол, което го прави най-разпространеният източник на евгенол в сравнение с всеки друг продукт на doTERRA. Според структурата си евгенолът е фенилпропаноид, тъй като съдържа поне един бензолен пръстен с допълнителни функционални групи. Евгенолът се използва в много козметични и хранителни продукти. В допълнение, той се използва като ароматно средство за добавяне на острия пиперлив вкус на карамфил към храни и напитки. В последно време се засили интересът към изследване на огромните терапевтични ползи от евгенола.

От какво се извлича етеричното масло от карамфил?
Етеричното масло от карамфил може да се добие от цветчетата, клоните или листата на карамфиловото дърво. Най-висококачественото и най-мощното масло от карамфил се добива от цветчетата, поради богатата концентрация на евгенол, съдържаща се в пъпките. Евгенолът дава на етеричното масло от карамфил енергизиращия аромат и многобройните ползи за здравето. Етеричното масло от стъблото и листата на дървото от карамфил е по-обилно и следователно значително по-евтино, но няма същото мощно действие. Етеричното масло от карамфил на doTERRA се добива в Мадагаскар и Индонезия чрез метода на парна дестилация  от цвета на карамфила за максимална сила и ефикасност.

За какво може да се използва маслото от карамфил?
Етеричното масло от карамфил има дълъг списък от ползи за здравето. Подпомага стомаха и стомашно-чревния тракт и спомага за засилване на метаболизма. Карамфилът допринася за поддържането на клетъчното здраве и стимулира здравословния имунен отговор, когато тялото е изложено на стрес.

Как да използвате етерично масло от карамфил?
За вътрешно приложение приемайте по една капка масло от карамфил всеки ден в празна растителна капсула. Маслото се използва и при готвене и печене и се съдържа в много рецепти. Само една капка придава пикантен вкус, като същевременно осигурява и ползи за здравето. Етеричното масло от карамфил също често се използва при масажи заради затоплящия му ефект.

Мога ли да използвам етерично масло от карамфил за орално приложение?
Етеричното масло от карамфил е най-известно с ползите за оралното здраве и често се използва в денталната медицина за успокояване на зъбите и венците. Тъй като карамфилът е люто и пикантно на вкус масло, не забравяйте, че винаги трябва да се разрежда. За да направите натурална вода за уста, поставете една капка карамфил в 50 мл. вода и направете гаргара за успокояващ ефект.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ

I. Евгенолът на карамфила спомага за поддържане на нормалната стомашно-чревна подвижност.
Емоционалният баланс е от изключително значение за поддържането на здраво тяло. Дори обикновените събития могат да доведат до промени в нормалната работа на тялото. Много пъти стомашно-чревния (храносмилателния) тракт ни дава да разберем, че сме подложени на стрес. Последните открития (през юни 2015 г.) в рецензирано научно списание показват, че евгенолът, главният компонент на етеричното масло от карамфил, подпомага организма при поддържане на нормалната стомашно-чревна подвижност дори по време на стрес. Авторите теоретизират, че евгенолът действа върху чувствителните към стрес области на мозъка, като насърчава балансираните нива на хормони, отговарящи на стреса, които се отделят в цялото тяло, което помага да се поддържа правилно функционирането на стомашно-чревния тракт. *

*Източник: https://www.doterra.com/CA/en/blog/research-news-cloves-eugenol-helps-maintain-normal-gastrointestinal-motility

II. Изследване на doTERRA за етеричното масло от карамфил.
Богато на монотерпенов фенол евгенол, етеричното масло от карамфил има стимулиращи и затоплящи свойства, заедно с разнообразни приложения, вариращи от почистване до грижа за устната кухина. Предишни проучвания показват, че етеричното масло от карамфил е в състояние да поддържа здравословните възпалителни процеси в човешките клетки. Наскоро учени от doTERRA публикуваха в Pharmaceutical Biology проучване, допълващо знанията за дейността на етеричното масло от карамфил в човешките кожни клетки.

Учените от doTERRA проучиха влиянието на етеричното масло от карамфил върху системата за биологично мултиплексирано профилиране на човешката кожа (BioMAP). Проучването установи, че етеричното масло от карамфил е в състояние да повлияе на критичните протеини, които са от значение за здравословния възпалителен отговор и процесите на ремоделиране на тъканите. Проучването установи също, че етеричното масло от карамфил активно въздейства върху човешките гени и сигналните пътища. Тези открития подсказват, че едва сега започваме да проумяваме ползите за здравето от етеричното масло от карамфил, когато се използва локално.

Въпреки че са необходими по-нататъшни проучвания за пълно разбиране на ефикасността и механизмите на действие на карамфила, учените от doTERRA отново са напред в изследванията на етеричните масла и техните ползи за здравето.

*Източник: https://www.doterra.com/US/en/blog/science-research-news-doterra-clove-study

ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

1. Маслото от карамфил може да бъде особено полезно в зъбната хигиена. От години етеричното масло от карамфил се използва в бонбони, дъвки и стоматологични препарати поради способността му да почиства устата и да подпомага освежаването на дъха. Има няколко начина да се възползвате от почистващите и успокояващи свойства на маслото от карамфил за зъбите, венците и устата в домашни условия. Разредете с фракционирано кокосово масло и нанесете върху венците за успокояващ ефект.

2. Нанесете една капка масло от карамфил върху четката за зъби заедно с пастата, за да почистите зъбите и венците, като същевременно освежите дъха си.

3. Поставете една капка етерично масло от карамфил в 50 мл. вода и направете гаргара за успокояващ ефект.

4. Комбинирайте с лосион за ръце и тяло doTERRA за затоплящ масаж.

5. Използвайте ароматно в дифузер две до три капки карамфил, една капка канела и една капка див портокал за ободряващ аромат.

6. Поставете две до три капки етерично масло от карамфил в doTERRA Veggie Cap и приемете вътрешно за поддържане на добро здраве.

7. Заради топлия си пикантен вкус етеричното масло от карамфил е перфектното допълнение към любимите ви есенни и празнични рецепти.

8. Пикантният, есенен аромат на маслото от карамфил е чудесен за готвене, но можете да му се насладите и в домашно приготвения захарен ексфолиант за тяло. Направете своя ексфолиант за кожа у дома, като комбинирате есенните аромати на етеричните масла от касия, джинджифил и карамфил, и се насладете на гладка, почистена кожа. Ще се влюбите в този празничен есенен захарен скраб, който ухае на свеж есенен ден.

9. Добавете масло от карамфил към дневния си режим от хранителни добавки, за да подпомогнете здравето си.

10. Опитвали ли сте да направите свой собствен микс от сушени цветове, използвайки етерични масла? Маслото от карамфил е полезно допълнение към домашно приготвения микс, особено ако искате да изпълните дома си с топлите аромати на есента и зимата. Използвайте канела, касия, ветивер, див портокал, джинджифил, кардамон, карамфил и други любими масла, за да добавите аромат към домашна смес от сушени цветя, и ще се насладите на топлите, пикантни и билкови аромати на есента.

Масла, които се комбинират добре с масло от карамфил.
Подобно на други пикантни или дървесни етерични масла, карамфиловото масло се комбинира добре с етерични масла, които имат подобни свойства. Пикантните етерични масла като див портокал, тамян, касия, кедрово дърво, джинджифил и канела се комбинират добре с масло от карамфил поради топлите им ароматни характеристики. Маслото от карамфил също се съчетава добре със сладки, тревисти етерични масла като римска лайка и масло от копър.

Любопитен факт:
Карамфилът получава името си от латинската дума clavus, което означава „гвоздей“. Това е подходящо име, тъй като пъпките на карамфила наподобяват малки пирончета или гвоздеи.

*Освобождаване от отговорност. Авторите на сайта не носят отговорност за грешки при превода на използваните материали.