Известно като „Царя на маслата”, етеричното масло от тамян има забележителни приложения и ползи. Това етерично масло се почита заради способността му да разкрасява и подмладява кожата, когато се прилага локалко и да укрепва клетъчното здраве и имунитета, когато се приема вътрешно.

Поради всичките му многобройни приложения няма съмнение защо точно тамянът е бил високо ценен още от древните цивилизации и е бил използван за най-свещенните практики. В някои религии тамянът е бил считан за голяма ценност. В древните библейски времена, тои е бил толкова ценен, че е даден като дар на Христос след раждането му. Тамянът е използван при религиозни церемонии и в успокояващи кожата мехлеми. Ароматът, който излъчва тамяна насърчава чувството на удовлетворение, спокойствие, релакс и цялостно благоденствие, което обяснява уникалната му стойност в древността.

Описание на растението.

Маслото от тамян се добива от дървото вид Boswellia. Това дърво се характеризира с тънката си, лющеща се кора, оплетените клони и листа в края на клоните. Стъблата на тези дървета често имат повече от едно разклонение. Тези дървета могат да достигнат до 8 метра височина и обикновено се срещат по скалисти склонове и планини. Дървото от вид Boswellia се среща в Етиопия, Северна Сомалия, Югозападен Оман и Южен Йемен. Маслото от тамян се произвежда от смолата на дървото Boswellia. Тя представлява кехлибарена субстанция с висок вискозитет. От векове смолата на дървото се добива като се прави разрез в дървото, от който след това изтича голямо количество смола. След това смолата се дестилира и от нея се извлича етеричното масло от тамян.

Химичен състав на етеричното масло от тамян.

Маслото от тамян съдържа сложна смес от монотерпени като α-pinene, limonene и α-thujene.

Маслото от тамян се съчетава добре с цитрусови масла като лайм, лимон и див портокал, както и други като кипарис, лавандула, здравец, роза, сандалово дърво и иланг иланг.

Изследователска дейност.

В скорошно проучване учените на doTERRA изследват ефекта на етеричното масло от тамян върху човешките кожни клетки използвайки дермалната фибробластна система BioMAP. Системата е метод на молекулярната биология, чрез който BioMAP изследователите проучват как етеричното масло на тамяна поддържа здравата клетъчна активност в клетките на човешката кожа. Чрез добавянето на някои фактори към култивираните кожни клетки, изследователите индуцират клетъчен отговор проектиран ин витро, който имитира клетъчен отговор на възпаление. Някои от предварително възпалените кожни клетки бяха изложени на етерично масло от тамян, докато други бяха оставени без терапия. Клетките от двете групи са отворени и клетъчното съдържание се анализира чрез два метода. Един от методите е ензимно свързан имуносорбентен тест, който измерва (ELISA) – нивата на специфичен протеин. Учените откриват, че клетките изложени на тамян имат значително по ниски нива на три биомаркера в сравнение с клетките, които не са изложени на етеричното масло. Клетките изложени на тамян имат значително понижени нива на индуциран от интерферон гама протеин, колаген и вътреклетъчна адхезионна 10 (IP-104), III молекула всички от които участват във възпалението и 1 (ICAM-1), ремоделирането на тъканите. Те също имат малко по ниски нива на PAI-I, инхибитор на серин протеиназа и инхибитор на тъканния плазминоген активатор и урокиназа, които участват в (tPA ) (uPA) ремоделирането на тъканите. Клетъчната пролиферация също намалява значително в клетките изложени на етерично масло от тамян. Анализът на РНК микромасива е мощен инструмент, който позволява на изследователите да измерват нивата на различни транскрипти на информационна РНК. Нивата на РНК дават оценка на нивата на различни протеини. Последователността на информационната РНК се създава директно от гени в ДНК на клетката. РНК съдържа инструкции за рибозомите молекулярните машини, които синтезират протеините на клетката. Тъй като всеки различен протеин е кодиран от различна последователност на информационната РНК нивата на специфична последователност на РНК, обикновено корелират с нивата на протеина. Например високи нива на РНК транскрипции биха присъствали VCAM-1 в клетка с високи нива на протеин. Взети заедно резултатите от тези експерименти предполагат, че етеричното масло от тамян поддържа здравословен имунен отговор, като насърчава цялостното здраве на кожата и поддържа здравословна реакция на възпалението в кожните клетки.

30 приложения и ползи на етеричното масло от тамян.

1. Направете си спрей за стая и освежете дома си с невероятния аромат на тамяна. Вземете празна спрей бутилка и сложете в нея 15 капки масло от тамян, 15 капки масло от грейпфрут и 30 капки масло от дугласка ела. Допълнете бутилката с вода и вече имате невероятен спрей за стая.

2. Раздразненията по кожата след бръснене могат да бъдат дразнещи и да превърнат сутрешното ви бръснене в неприятно преживяване, което ще усещате през целия ден. Осигурете облекчение на кожата си, като си направете лосион за след бръснене подсилен с етерично масло от тамян. Маслото от тамян е едно от най добрите масла, които помагат на кожата да се усеща и да изглежда подмладена. Този лосион ще помогне за намаляване на появата на кожни несъвършенства и ще успокои раздразнената от бръсненето кожа.

3. Какъв по добър начин да започнете деня си с релаксиращия аромат на етерично масло от тамян. Независимо дали сте запалени по йога или сутрешна медитация ако дифузирате, масло от тамян по време на практиката си, това ще ви помогне, да се концентрирате по-добре върху задачите за деня. Ароматът на тамян ще ви помогне да усетите чувство на удовлетворение спокойствие и релаксация и дори усещане за цялостно здраве в сутрешната си рутина. Със своите силни ароматни свойства, маслото от тамян може да даде съществен, положителен и фокусиран стимул на деня ви.

4. Една от най силните ползи на тамяна е способността му да укрепва здравето и по специално клетъчната функция. Приемате вътрешно в капсула масло от тамян. Тази натурална добавка ще спомогне за поддържането на здрава клетъчна функция.

5. Подложени сте на стрес? Добрата новина е че етеричното масло от тамян може да се окаже решение за този проблем. Ако чувствате, че натискът на живота ви помрачава, нанесете масло от тамян върху стъпалата си, сутрин и вечер. Успокояващото усещане и ароматът ще насърчат чувството за релаксация и баланс.

6. Толкова е забавно да си навън! От тичане в тревата, планинско колоездене, сезонно градинарство и др. Ръцете и краката ви са постоянно в движение. В края на деня крайниците Ви могат да се уморят от цялата тази активност. Направете масаж на ръцете и краката си с масло от тамян, което ще ги облекчи и ще им върне здравия вид и лекота. А това означава още един активен ден навън.

7. Опитайте тази невероятната комбинация за дифузер и изпълнете дома си с топъл и успокояващ аромат. За да създадете тази етерична смес добавете капка масло от тамян, капка масло от сандалово дърво и две капки масло от грейпфрут във вашия дифузер. Тази смес ви гарантира добро настроение и релкасация.

8. Насладете се на ден, посветен на подмладяването на лицето с рецепта за маска за лице с глина. С тази рецепта от бентонитна глина, ябълков оцет и етерични масла ще, почувствате лицето си подхранено и свежо. И тъй като маслото от тамян съдържа свойства, които спомагат за съживяване и разкрасяване на кожата, тази домашна глинена маска с етерично масло от тамян ще се превърне в идеална грижа за вашето лице. За най-добри резултати нанасяйте маската веднъж седмично и се наслаждавайте на постоянен свеж блясък на
лицето си.

9. С толкова много ползи и приложения етеричното масло от тамян с право е спечелило титлата си „Цар на етеричните масла“. Разкрасяващите, ароматизиращите и поддържащи здравето ползи и свойства са изключително мощни и могат лесно да подобрят начина Ви на живот.

10. Приемайте ежедневно капка масло в капсула за добро клетъчно здраве.

11. При локална употреба и при вътрешен прием етеричното масло от тамян има противовъзпалителни свойства.

12. Една капка масло под езика ще подпомогне здравословното функциониране на организма.

13. Сложете капки масло на ръцете си и вдишайте за по добра концентрация през деня.

14. Изплакнете устата с вода и масло от тамян за здрави венци, зъби и уста.

15. Дифузирайте за да почувствате спокойствие удовлетворение и благоденствие.

16. Вземете капка масло в капсула за подпомагане здравето на черния дроб и здрави стави.

17. Масажирайте с масло китките и ръцете за по добро настроение и концентрация.

18. Добавете капка масло от тамян и капка от любимото ви цитрусово масло в напитка след активна тренировка.

19. Добавете капка масло в сутрешния си чай за цялостно здраве на
храносмилателния тракт.

20. Нанесете масло върху стъпалата за релаксация и баланс.

21. Направете лесен тоник за кожа с капа масло и 30 мл. вода и нанесете с памучен тампон за свежа кожа и стегнати пори.

22. Нанесете масло върху кожичките и около ноктите за красив
маникюр.

23. Добавете масло към домашно приготвен парфюм или лосион за
топъл аромат и гладка кожа.

24. Приемете една капка масло в капсула за здрави мускули, кости, уринарен тракт и имунна система.

25. Сложете капка масло върху палеца и нанесете на небцето на устата за по-добро настроение и концентрация.

26. Комбинирайте няколко капки тамян с любимото ви цитрусово масло в дифузер.

27. Добавете масло към дневния ви овлажнител за лице за предотвратяване появата на пъпки и за подмладяване на кожата.

28. Дифузирайте две капки тамян, две капки бергамот и две капки Elevation за да намалите стреса.

29. След ден прекаран навън ден масажирайте масло от тамян по дланите и стъпалата си за затоплящ и успокояващ ефект.

30. Добавете масло от тамян към спрей бутилка и използвайте, като естествен почистващ препарат у дома.

Любопитен факт! Едно дърво може да произвежда няколко килограма смола от тамян всяка година. Ако за дървото са полагани правилни грижи то може да произвежда смола в продължение на стотици години!

*Авторите на сайта не носят отговорност за превода на използваните материали. Източник: www.doterra.com