Едно от най-редките етерични масла на doTERRA, маслото от маточина има широк спектър от ползи и приложения. То осигурява мощна подкрепа на нервната и имунната система и подпомага клетъчните функции.

Melissa officinalis е многогодишно тревисто растение. Височината му варира между 45-60 см. Среднозелените му листа са набръчкани и овални по форма. През лятото в основата на листата цъфтят малки бели цветове. Етеричното масло от маточина на doTERRA се извлича от листата на растението.

Мелисата, известна още като маточина, е част от традиционните здравни практики в Европа от над 2000 години. Използвана е за подпомагане на здравето, за успокояване на нервната система, за поддържане на храносмилателната система и за стимулиране на имунната функция. Смята се, че император Карл Велики е заповядал да бъде отглеждана маточина в императорските билкови градини. Растението маточина е едно от най-нискодобивните масла, което означава, че е необходимо много растителна маса, за да се произведе шишенце с масло, което прави маслото от маточина особено ценно.

За какво е полезно етеричното масло от маточина?

Маслото на маточината съдържа химическите съставки цитрал, гермакрен и бета-кариофилен, всяка от които подпомага действието на имунната система. Експерименталните изследвания показват, че цитралът има вътрешни почистващи свойства, които могат да допринесат за функцията на имунната система, когато е необходимо. Два от основните химични компоненти на етеричното масло от маточина са гераниал и нерал. Тези две химически съставки притежават успокояващи свойства които силно допринасят за релаксиращите възможности на етеричното масло от маточина. При вътрешно приложение маточината помага за поддържане на здравословен имунен отговор. Освен това има антиоксидантно действие.

Подобно на тамяна, маточината подпомага клетъчното здраве. По-специално при вътрешен прием съдържанието на цитрал в маслото допринася за нормалната клетъчна функция на нервната система. Етеричното масло от маточина се съчетава добре с цитрусови масла , както и с здравец, лавандула роза, босилек и тамян.

Свежият, билков аромат на това етерично масло е успокояващ и релаксиращ. Дифузирайте или разтрийте на гръдния кош, за да намалите стреса и да насърчите емоционалното благосъстояние. Не позволявайте на нервите да съсипят големия Ви момент. Преди важна публична проява презентация или среща нанесете една капка етерично масло от маточина върху дланите на ръцете си, приближете ги до носа и вдишайте дълбоко. Маслото от маточина е чудесно за успокояване на напрежението и може да се превърне в мощно помощно средство в моменти на нервно напрежение. Маточината може да бъде особено полезна през нощта за стимулиране на чувството на отмора и за спокоен сън. Смесете етеричните масла от маточина и лавандула с фракционирано кокосово масло за масажна смес, успокояваща ума и тялото.

Маслото от маточината има и почистващи свойства. В кулинарията маслото може да се използва за овкусяване на различни храни и напитки, като чайове, сладолед и някои рибни ястия. Може да се използва за почистване на повърхности в дома и е особено ефикасно в кухнята. Добавете няколко капки масло към спрей с вода и вече имате спрей за почистване. Маточината има и успокояващ кожата ефект. Добавете масло към вашия овлажнител и нанасяйте ежедневно за подмладяване на кожата.

Съвети за употреба:
• Приемете една до две капки в капсула вътрешно за стимулиране на имунната система.
• Приемете две капки в капсула вътрешно, за да подкрепите нивата на здравословен холестерол.
• Дифузирайте през нощта, за да намалите чувството на стрес и да създадете релаксираща атмосфера.
• Добавете масло от маточина към дневния си овлажнител за лице, за да подмладите кожата.

Забавен факт: Знаете ли че Melissa латинското наименование на маточината идва от гръцката дума за медоносна пчела а сладкият й цитрусов аромат е отдавна известен с това, че привлича пчелите.